Barneoppdragelsen som burde endres

5 gode tips foreldre bør ta med seg

Postet 18 juni, 2018

En kjent britisk programleder i programmet "Take Home Nanny", Emma Jenner, har sett hvordan dagens småbarnsforeldre ikke lykkes like bra i sammenlignet med våres tidligere generasjon av foreldre. Hun har delt noen av sine beste tips til Huffington Post om hva vi gjør feil og hva vi bør gjøre i våres rolle som forelder.

Barnet klarer mye

Alle barn vil på et eller annet tidspunkt få et raserianfall, hyle, gråte eller klage høyt enten det er i butikk eller hjemme. Ofte vil mange foreldre la det gå og tenke at slik er barn. Det er ikke slik en situasjon burde håndteres ifølge Emma Jenner. Barnet kan få til mye mer enn hva man tror og forventningene til barnet burde også være høyere. Oppfører ikke barnet seg ordentlig, kan det ligge mye i at foreldrene ikke viser hvordan barnet skal oppføre seg. Det er viktig å være et godt eksempel.

Barnet kontrollerer foreldrene

Et eksempel er når du sitter ved bordet og du gir din datter en blå kopp, men hun vil ha den rød koppen. I en slik situasjon er det mange foreldre som gir etter for å forhindre at barnet begynner å gråte eller blir sint. Dette er en dum måte å håndtere situasjonen på i følge Emma. Foreldre må ikke være redd for hva barnet måtte finne på dersom han/hun ikke får viljen sin. Det er foreldrene som bestemmer i hjemmet, ikke barnet. Skulle barnet begynne å hyle og skrike, kan foreldrene gå vekk fra situasjonen for å slippe å høre på barnet. Emma sier at foreldrene må lære barnet at han/hun ikke alltid kan få viljen sin. Med en gang barnet forstår at hun får viljen sin ved å true med raseriutbrudd, kan det fort bli store og slitsomme problemer for foreldrene.

Unngå snarveier i barneoppdragelsen

I dag har de aller fleste barn tilgang på nettbrett, mobil, tv osv. Noe som kan gi foreldre og barn en mer rolig hverdag, men problemet er at barn lærer seg ikke å bli tålmodig med alle disse elektroniske verktøyene. Jenner har sett en farlig trend hos moderne foreldre. Barn har alltid tilgang på underholdning og vet ikke hvordan man kjeder seg lenger. Som barn må man lære å underholde seg selv og lære at noen ganger er det kjedelig å vente. Jenner sier at foreldrene må bli flinkere til å lære barna sine til å vente. Barnet må ikke se på nettbrettet bare fordi hun må vente i 25 minutter før maten kommer på en restaurant. En slik trening kan starte fra babyalder. For eksempel må ikke babyen løftes opp med en gang han begynner å gråte, man kan vente litt før man løfter barnet opp. Dette kan trene tålmodigheten til barnet i små doser, uten at barnet trenger å ligge hylende i sengen.

Foreldre står alene om oppdragelsen

I den tidligere foreldre-generasjonen hadde barnet flere oppdragere rundt omkring seg. Oppførte barnet seg dårlig, hadde den flere lærere og mennesker i området som ga barnet beskjeder om å oppføre seg. Emma Jenner forteller at dette blir kalt for «the village». Det vil si at det var flere voksne som hjalp med oppdragelsen av barnet. Dessverre er det ikke slik i dag. Prøver man å snakke til eller skjenne på andres barn, ender det ofte med at foreldrene blir sint eller irritert på den som gjør det. I flere tilfeller vil ikke foreldrene høre på hvorfor barnet ble irettesatt. Dette gir barnet et signal om at de kan gjøre akkurat som de vil uten at de blir irettesatt av andre voksne, lærere eller foreldre. Emma Jenner anbefaler alle foreldre til å rose andre voksne som setter grenser eller i det minste høre på tilbakemeldingene foreldrene får fra andre om sine barn.

Barnets behov må ikke alltid være først

Man skal ta barnets behov på alvor, men foreldre må lære barnet at det ikke alltid er de som kommer først. Mange foreldre glemmer sine egne behov opp i alt sammen, forteller Emma Jenner. Behovet til barnet er tidkrevende og mange, så foreldrene glemmer seg selv. Emma forteller videre at det er riktig å ta vare på barnets behov, men barnet må lære at det er ikke sikkert foreldrene har tid med en gang barnet spør. Man kan si nei til barnet og si at de kan leke litt selv en stund. Emma Jenner er redd for at fremtiden vil bestå av mange bortskjemte folk som kun tenker på seg selv, hvis vi ikke endrer på barneoppdragelsen snart. Det vil ikke være fremtidens mennesker sin feil, men foreldrene.